15. oktober 2020
Derfor bør du konvertere kjøleanlegget ditt nå
Driftes kjøleanlegget ditt med kuldemediet R404a? Da har du mye å tjene på å konvertere til kuldemedier med et lavere Global Warming Potential (GWP) eller et naturlig og miljøvennlig kuldemedium som CO2 eller propan.
Dersom anlegget ditt slipper ut bare 2 kilo R404a-gass gjennom en lekkasje tilsvarer det Ola og Kari Nordmanns gjennomsnittlige CO2-utslippet per år. For å få bukt med den miljøskadelige gassen og stimulere overgangen til mer miljøvennlige kuldemedier refunderer staten avgiftene dine når du bytter – det tilsvarer rett under to tusen kroner per kilo miljøfiendtlig gass som du kan putte rett inn i nyinvesteringen.
Bedre og best
Kjøle- og fryseanlegg med R404a har fått flere begrensinger, og eiere derfor bør ta et aktivt valg. I dag finnes det tre alternativer:
- Bedre: Konverter til et nytt kuldemedium med lavere GWP.
- Best: Bytt ut hele anlegget med et nytt CO2 eller propandrevet anlegg.
- Alternativ tre er å ikke gjøre noe i det hele tatt, og ende opp med et stort tap når krisen oppstår. Vi vet at mange sitter på gjerdet og venter med utskiftningen av kuldemedium for å spare penger her og nå, men ofte tilsvarer det store tap på sikt.
Ikke vent til lekkasjen oppstår
Uten tilsyn og vedlikehold er sjansen stor for at en lekkasje i kjøle- og fryseanlegget vil oppstå. Når uhellet først er ute og det oppstår lekkasje i et R404a-anlegg kan ikke kuldemontøren utbedre lekkasjen og fylle på mer av den samme gassen –loven krever at kuldemediet må byttes ut.
Ikke bare er en lekkasje svært skadelig for miljøet, det svir også i lommeboka. Lekker det ut 10 kilo gass tilsvarer det nærmere 21.000 kroner (uten fratrekk av behandlingsgebyrer o.l.) i avgifter som bokstavelig talt har gått opp i luften. Derfor anbefaler vi alle eiere av et kuldeanlegg å være fremtidsrettet, og bli med på det grønne skiftet nå.
Psst! I statsbudsjettet for 2021 er det lagt opp til en avgiftsøkning på 8,4 %.
Får igjen 250 000 kroner
I august 2020 refunderte vi nærmere to hundre tusen kroner til våre kunder som har byttet ut sitt gamle kuldemedium. Nå i oktober får vår nye kunde Goman Bakeriet refundert hele 250 000 kroner på sitt innbytte – det tilsvarer 50 % av investeringen i det nye anlegget deres.
Det lønner seg å velge miljøvennlig!
Ofte stilte spørsmål om innbytte av kuldemedier
Vi får ofte spørsmål om hvordan konverteringen fungerer, og hva bedriftene må gjøre for å bli med på det grønne skiftet. Vi har samlet noen vanlige spørsmål her:
Hvilke kuldemedier kan vi bytte til?
Det fins et hav av stoffer med lavere GWP enn myndighetskravet på 2500. Bartnes har god erfaring med to kuldemedier som vi anbefaler å konvertere til: R449a eller R452a. R449a har en GWP på 1397, mens R452a har en GWP på 2140 – vi forventer derfor at R449a har lengst levetid da myndighetene bestemmer lovlighet og tilgang til kuldemedier basert på GWP-verdi.
Merk at ingen av disse kuldemediene er miljøvennlige, men de er et bedre alternativ enn dagens R404a-gass. Bytter du til en av disse får du refundert avgiftene.
Hvordan går jeg frem for å konvertere anlegget mitt?
Start med å kontakte en F-gass-sertifisert bedrift som har lov til å gjøre jobben. I Bartnes kommer vi med en anbefaling etter befaring, inkludert totalpris for jobben. Vi sørger for konverteringen, innleveringen av kuldemediet og refusjonen av avgiftene.
Må jeg bytte ut inventaret i kjøleanlegget ved konvertering?
Ja og nei. Konverterer du til R449a eller R452a beholder du anlegget som det er – vi bytter ut kuldemediet og skifter nødvendige komponenter.
Ønsker du å være fremtidsrettet og proaktiv anbefaler vi å bytte ut hele anlegget og konvertere til CO2 eller propan, som er miljøvennlige kuldemedier. Flere av våre kunder har valgt å gå for denne investeringen, og de får både et fremtidsrettet anlegg og en stor refusjon for innbyttet.