100 år med Bartnes

2023 markerer 100-årsjubileet for åpningen av Bertin A. Leopold Bartnes sin meieriutstyrsforretning i Fjordgata 31 i Trondheim – starten på eventyret vi i dag kjenner som det ledende kuldeteknikkfirmaet Bartnes AS.

100 år senere er Bartnes fremdeles tuftet på de samme verdiene: moderne teknologi og kompetanse opparbeidet gjennom generasjoner – videreført fra generasjon til generasjon. Teknologien og kundenes behov har forandret seg, men oppdraget er fremdeles det samme: Riktig temperatur på rett sted.

Bli med i tidsmaskinen – en reise gjennom kuldeteknikkens historie!

B. Bartnes etableres

B. Bartnes AS etableres av meieribestyreren Bertin Leopold Bartnes fra Beistad i 1923. Lokalene ligger i Fjordgata 31 i Trondheim og herfra selges det maskiner og artikler for meieriproduksjon.

Varesortimentet består av siste nytt i bransjen og forretningen blir svært populær – også utenfor Trøndelag. Snart oppdager Bertin at kundene ikke bare trenger meieriartikler til produksjon, men også løsninger for å oppbevare meieriproduktene. I 1927 starter derfor B. Bartnes med forhandling av kjøleanlegg produsert i Sveits.

1920-tallet markerer begynnelsen på kjølefaget som praksis, så det er svært få forhandlere som tilbyr kjøleanlegg i 1927.

Det første moderne kjøleanlegg i Levanger leveres av B. Bartnes til Baker Eriksen i 1927. Dette avisoppslaget i Nordre Trondhjems Amtstidende, fra 3. september 1927, beskriver kjøleanlegget som noe ganske nytt og spennende:

Motstandsvirksomhet og stengte lokaler

Etterspørselen etter kjøleanlegg vokser seg raskt stor og B. Bartnes leverer til kunder over hele landet. Firmaet gjør stor suksess, men under 2. verdenskrig settes driften på pause. Bertin, med sin evne til å se muligheter, starter derimot motstandsvirksomhet i de stengte butikklokalene.

Med stasjonssøkere sporer de ansatte opp radiokanaler for å kommunisere med England og driver aktiv motstandsvirksomhet i fem år. På gulvet i første etasje har Bertin en luke hvor han gjemmer radioen. Tyskerne får mistanke om at det foregår motstandsvirksomhet fra lokalene – men radioapparatet finner de aldri. Stasjonssøkerne ligger i dag godt bevart hos det ene barnebarnet til Bertin.

Nylund Kjøleindustri AS

– egen produksjonsfabrikk

Etter krigen skyter etterspørselen etter kjøleanlegg i været og B. Bartnes får raskt nok å gjøre. Firmaet leverer kjøleanlegg til samtlige sykehus, de fleste samvirkelag og ymse forretninger i Trøndelag. B. Bartnes anses som en ekspert på det nye og ukjente fagområdet kuldeteknikk.

I 1948 starter Bertin Bartnes sin egen kjølemaskinfabrikk under firmanavnet Nylund Kjøleindustri – og for første gang produserer B. Bartnes egne anlegg.

Neste generasjon trår til

– Leif og Birger Bartnes

I 1951 starter Leif Bartnes – sønnen til Bertin – et spennende byggeprosjekt i Dalkantveien. Fabrikk og bolig i samme bygg skal fremover huse både familiebedriften og familien. Leif flytter hjem til Trondheim etter endt ingeniørutdanning ved det tekniske universitetet i Gøteborg. Han er kommet hjem for å overta familiebedriften, hvilket han gjør i 1953. Ett av de første grepene er å flytte kjøleindustriaktiviteten fra lokalene i Fjordgata 31 inn i nye lokaler i Dalkantveien.

I butikken i Fjordgata fortsetter pappa Bertin med salg av meieriartikler, men et marked i endring gjør at det går mot slutten for det 30 år lange meieri-handelseventyret. Den siste perioden før driften avvikles drives butikken av Leif sin bror, Birger Bartnes.

Etter avviklingen slår Birger seg sammen med broren Leif, og begynner å arbeide i Dalkantveien. I denne perioden kommer også Torleif Antonsen (montør), Hans Jørgen Jacobsen (salgssjef) og Peder Fredrik Sand (verksmester) inn i selskapet – tre bautaer i selskapets historie. Neste generasjon Bartnes med team har tatt over spakene!

Bartnes Kjøleindustri AS

I 1970 samles virksomhetene B. Bartnes AS og Nylund Kjøleindustri under det nye navnet Bartnes Kjøleindustri AS. Leif Bartnes jobber med håndverket, og kona Else Bartnes har ansvar for regnskapet.

«Firmaet fortsetter som før med samme ledelse og medarbeidere. Tilbud og fakturaer på kjøle- og fryseutstyr som tidligere har gått gjennom B. Bartnes AS vil fra 1. januar 1971 gå ut fra Bartnes Kjøleindustri AS. Vårt varemerke blir fortsatt Nylund».

Driften fortsetter i Dalkantveien hvor de to også bor med sin familie. I underetasjen ligger verkstedet med kontor og i overetasjen er leiligheten.

Bartnes AS

1986 starter unge Einar Stene å jobbe i Bartnes Kjøleindustri. Kort tid etter kjøper Stene firmaet fra Leif, som sammen med Birger Bartnes, Torleif Antonsen, Hans Jørgen Jacobsen og Peder Fredrik Sand går av med pensjon på slutten av 80-tallet.

En ny generasjon har tatt over, og tidlig på 2000-tallet kommer navneendringen vi er kjent under i dag – Bartnes AS.

I denne perioden er Bartnes involvert i flere store prosjekter. Blant annet leverer vi kuldeanlegg til Hurtigrutene MS Trollfjord og MS Midnatsol i 2002-2003, i tillegg til Stena Traveller i 2007 og Challenger i 1991 – alle i regi av Fosen Verft AS. Samarbeidet med Fosen Verft fører med seg et titalls prosjekter for Bartnes, og resulterer i omfattende installasjoner av kuldemedierør fordelt på flere dekk. I 1999 leverer vi kuldeanlegg til det største passasjerskipet som til nå er blitt bygd i Norge – MS Carthage. På 90-tallet selger Bartnes Kjøleindustri også ismaskiner, etter stor etterspørsel fra blant annet fiskeoppdrettere.

På begynnelsen av 2000-tallet starter Bartnes med forhandling av varmepumper, som leveres til en rekke store bygg i Trøndelag. I samme periode forhandler vi også kjølemaskiner til ventilasjonsbransjen. Æraen med varmepumper legges på is i 2015 og Bartnes går tilbake til sin kjernevirksomhet: Kjøl, frys og disk til grossist og dagligvarehandel – nå med fullt fokus på å ta kundene i en grønnere retning.

Helt siden oppstarten i 1923 har vi strebet for å være i forkant av, og tilpasse oss kundenes behov. I dag er vi en totalleverandør av alle typer kjøle- og kuldeanlegg, med mange fornøyde kunder på merittlista. Vi er stolte av historien vår og vårt bidrag til bransjeutviklingen – og gleder oss til 100 nye år med Bartnes!

Vi er stolte av historien vår og vårt bidrag til bransjeutviklingen – og gleder oss til 100 nye år med Bartnes!